İsviçre, Almanya ve Fransa'nın kesişim noktası ulan bu şehirde, üç ülkenin de izlerini görmeniz mümkün. Rotanız Basel değilse bile Basel kendini bir şekilde rotanıza ekletiyor.
Basel’e ne zaman gidilir? Ne kadar vakit ayırılmalıdır?
Bahar ve yaz aylarında hava şartları daha uygun olur. Ben eylül başı gelip 1 gün ayırdım.
Havaalanı-Şehir merkezine ulaşım hakkında
EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg havaalanının 3 ayrı kapısı bulunur. Biri Almanya, biri Fransa diğeri ise İsviçre yani Basel'e açılır. Özellikle kampanya döneminde Türkiye'den oldukça uygun fiyata uçak bileti bulabilirsiniz.
Basel'e, İsviçre içerisinden veya farklı yerlerden trenle, otobüsle geldiyseniz Basel SBB tren istasyonu varış noktanız olacaktır.
Şehir içi ulaşım hakkında
Şehir içinde tramvayı tercih edebilirsiniz (tram yazan gişelerden satın alabilirsiniz).
Basel Ulaşım kartı: Bazı oteller, airbnb evleri veya SBB tren istasyonundan temin edeceğiniz bu kart ile şehir içi ulaşımı ücretsiz kullanabilir, 20 CHF karşlığında bisiklet kiralayabilir, bazı müzelere, hayvanat bahçesine %50 indirim ile girebilirsiniz.
Konaklama hakkında
Basel günübirlik rotam olduğu için konaklamadım. Lakin önerim Old Town veya Basel SBB yakınlarındaki otellerden yana olacaktır. Oteliniz veya AirBnb evinizin ulaşım kartı sağlayabilir, mutlaka sorun.
BASEL GEZİLECEK YERLER
Bir şehir en iyi kendi sitesinden öğrenilir, linki şöyle bırakıp anlatmaya geçeyim.
Kunstmuseum Basel (Basel Sanat Müzesi)
Dünyanın en eski kamusal sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapan İsviçre'deki en önemli sanat müzesidir. Basel tren istasyonundan yürüyerek 10 dk mesafededir. Giriş ücreti 26 CHF. Her ayın ilk pazar günü giriş ücretsizdir.
Ben de Eylül ayının ilk pazarında bu müzeyi ücretsiz gezebildim. Bilet yerine gişeden sticker veriliyor ve bunu ilk görseldeki gibi yapıştırmanız rica ediliyor.
Barusserplatz Meydanı
Renkli binaları, kafeleri ile Basel'in en sevdiğim bölgesi oldu diyebilirim. Burada Basel Tarih Müzesi ve Barfüsserkirche (Çıplak Ayaklılar Kilisesi) bulunmaktadır. Ben buradayken kilise kapalıydı ve önünde müzikal tadında bir konser vardı.
Spielzeug Welten Museum Basel (Basel Oyuncak Dünyası)
Pazartesi hariç her gün açık olan KUSURSUZ ÖTESİ bir müzedir. Ben oradayken kısa süreli bir etkinlik vardı. Bir tablet verdiler ve belirli noktalardaki qr kodunu okuttuğumda oyuncuklar hareketlendi ve kadın oyuncak tasarımcıları tarafından seslendirme yapıldı. Bu sebepten ötürü de 2 saate yakın ayırdım ortalama 1 saat yeterli olur :). Çocuklar için ayrılan oyun alanından ben dahil her yaştan kesim yararlanıyordu.
Giriş ücreti 7 CHF, çocuklar için ücretsiz. Ücret ödemeden shop kısmını da dolaşabilirsiniz. Ayrıntı için fotoğraflara, daha ayrıntı için web-siteye tık.
Basler Münster (Basel Manastırı)
Gotik ve romanesk tarzda tasarlanmış protestan klisesidir. Kızıl kumtaşı ile 16. yüzyılda inşaası tamamlanmıştır. Hümanizm akımının en büyük temsilcilerinden biri olan Erasmus'un mezarı buradadır. Çatısındaki işlemelerle beraber biz Türklerin en çok CHP okları dikkatini çekiyor:). Giriş ücretsizdir. Avludan uzanan yolu izleyerek teras(seyir meydanına çıkabilir ren nehrini izleyebilirsiniz.) Kuleye çıkmak isteyenler için 5 CHF istenmektedir.
Münsterplatz (Katedral Meydanı)
Basel manastırının önünde ki Basel Kültür Müzesinin (Museum der kulturen Basel) yer aldığı, Noel zamanı pazarının kurulduğu meydandır.
Basel Rathaus (Basel Belediye Binası)
Marktplatz meydanında bulunan Basel manastırı gibi kızıl kumtaşı ile inşaa edilmiş belediye binasıdır. Avlu kısmı ücretsizdir ve mutlaka görülmelidir.
Marktplatz meydanı ayrıca pazar yeridir.
Spalentor (Spalen kapısı, Basel kapısı)
Orta çağda Basel'i koruyan yüksek duvarlardan geriye kalan 3 kapıdan en görkemli olandır.
Tingueley Brunnen (Karnaval Çeşmesi)
İsviçre'li ünlü sanatçısı 1977’de Jean Tinguely tarafından yapılmış 10 figürlü çeşmelerdir. Bu figürler pandomim sanatçıları, aktörleri ve dansçıları temsil eder.
Mittlere Brücke
Ren nehrini bölen Köprüdür. 1200'lü yıllarda inşaa edilmiş, 1900 yıllarının başında köprü yenilenmiştir. Orta çağda suçlulara ölüm cezasının da uygulandığı yerdir.
BASEL YEME İÇME HAKKINDA
Zürih yazımda bahsettiğim İsviçre'ye özgü çoğu seçeneği Basel'de de değerlendirebilirsiniz. Basel'e özgü diğer seçenekler ise;
Basel Läckerli
Basel'in ünlü bal, badem ve kuru meyve ve tarçınlı yumuşak dokuda kurabiyesidir. Läckerli Huus yiyebileceğiniz en ünlü yerdir. Fiyatı paket boyutlarına göre 3-30 CHF arası değişmektedir.
Confiserie Schiesser
Marktplatz meydanında belediye binası manzaralı halk tarafından en sevilen bakery diyebiliriz.
Hamur işleri harika özellikle Schoggiweggli (çikolata parçacıklı poğaça diyebilirim) gerçekten efsaneydi!
Markthalle
Basel tren istasyonunun yanında Dünya mutfaklarının bulunduğu yemek pazarıdır. Uygun fiyata bir çok yiyeceği deneyebilirsiniz.
HEDİYELİK EŞYA
Old Town bölgesindeki hediyelik eşya satan dükkanlardan guguklu saat, peynir fondü seti, Raclette ızgarası magnet, çakı gibi İsviçre'ye ait bir çok şeyi satın alabilirsiniz.
İsviçre çakısı için Dünyaca ünlü Victorinox markasını tercih edebilirsiniz.
Çikolata ve peynir için süpermarketler veya Laderach, Confiserie sprüngli ve lindt dükkanlarından hediyelik çikolataları da tercih edebilirsiniz.
Adı geçen markalar reklam veya işbirliği değil, öneridir.
Umarım Basel seyahatiniz benimki kadar keyifli geçer.
Gezentiden sevgilerle.
Comments